Skip to main content

Intervjuu Eesti lohesurfi vabastiili meistrivõistluste võitja, meie ProRideri Martin Kuuspaluga

Laupäeval 28.08.2016 toimusid Pirita rannas Eesti meistrivõistlused lohesurfi vabastiilis (freestyle). Eesti meistriks tõusis meie oma Pro Rider‘i Martin Kuuspaluga. Järgnevalt interjuu ehk värsked emotsioonid võistlustelt.

 

Andreas: Palju õnne! Kuidas ennast tunned?

Martin: Enesetunne on hea. Suutsin saavutada selle aasta eesmärgi ja tulla Eestis esimeseks. Aasta alguses tundus raske ettevõtmine, sest eelmine aasta olin meistrikatel viimane. Seadsin eesmärgi tulla TOP 3 sisse. Poole suve pealt aga tundus areng piisavalt hea, et tulla esimeseks – minu uus eesmärk. Kuna suutsin selle saavutada, siis on ülihea meel.

A. Millised olid tigimused?

M: Tingimused olid täpselt sellised, millega ei ole see aasta veel sõitnud, päris räiged. Ülemine ots oli 18 m/s Pirita mõõtja järgi, üliraske oli. Tundsin puudust väiksemast lohest. Vahepeal võtsin 6se, aga kuna sellega ei olnud harjutanud, siis otustasin 9,5 Maniaci kasuks. Käis ikka väga rämedalt üle. Ma olen ka varem selle lohega ülepurjestuses sõitnud ja sellest kogemusest oli abi. Suutsin heatides basic-trikid ära maanduda. Paljuski jäi planeeritu tegemata, aga ülepurjestusega sain kõrgemale, mis andis ka lisapunkte.

A: Mis trikid tulid?

M: Enamus olid Raley-trikid, kuna rolle ei riskeerinud visata. Ülepurjestusega ei tea, kui kõrgele lohe sind viib ja ühest rollist võib saada mitu rolli ja see võib ohtlik olla. Raley, S-Bend, Raley-to-blind, S-Bend-to-blind, 313, Blind Judge. Ja lainest viskasin 360 – see oli sellise tuulega ära maandumiseks ka üsna turvaline trikk.

A: Kas sa tundsid hirmu sellise ülepurjestusega trikke tehes?

M: Ikka. Adrekas sees ja kukkumised olid hullemad. Kui suure kiiruse pealt läheb kant vette, siis on ohtlikum kui muidu.

A: Mida pead tähtsaks lohe omaduste juures?

M: Pean tähtsaks slacki, mida eriti hästi annab vanakooli C. Lohe ei tohiks olla liiga äkiline, kiire. Et siis, kui handlepassi või gräbi teed, ei tõmbaks kohe luupi. Slack on kõige oluliusem. C-lohe puhul peaks lohe olema 5-liiniline, see on märksa stabiilsem ja hoiab lohe kuju paremini. Poom võiks olla võimalikult lihtne.

A: Mis omadusi ootad laualt?

M: Laud peaks olema kerge. Laual võiks olla grind põhi. Rockerit peaks olema täpselt nii palju, et maandumised on enam-vähem pehmed, aga suudab ka ülestuult minna.

A: Sträpid või buutsad?

M: Kindlasti buutsad. Kui sa tahad ikka areneda wake stiilis, tahad puhast wakestyle´i sõita, siis saapad on põhimõtteliselt ainuke valik. Kui tahad ka muud teha, siis on juba maitse asi.

A: Mida sa soovitad nendele, kes soovivad tõsisemalt wakestyle´i sõitma hakata? Mida harjutada? Millele alguses tähelepanu pöörata?

M: Kõige parem on küsida abi parematelt sõitjatelt, kes vastavat stiili harrastavad. Minu enda puhul on uusi trikke õppides palju aidanud videote vaatamine, samuti loen palju. Soovitan õppida trikipõhiselt.

A: Mis trikkidest võiks alustada?

M: Raley. Edasi läheb juba gräbid, rollid, spinnid. Kui baastrikid on käpas, siis lisada sinna kraade (rotatsiooni). Näiteks maandudes switchi (frontside 180). Sellest järgmine blindi (backside 180).

A: Aitäh sulle!

M: Pole tänu väärt, päris huvitav oli. Üleskutseks kõigile: Eesti wakestyle´i / freestyle´i maastikule oleks vaja rohkem võistlejaid! Siis oleks lõbusam koos sõita ja harjutada. Koos on hea üksteist pushida!

Martin Kuuspalu

No Comments yet!